A Bowen technikáról

Hogyan történik egy BOWEN kezelés?

 

A kezelés: a test meghatározott ponjain történő, precízen elvégzett izom- és kötőszöveti fogások specifikus sorozatából áll, amely képes a testi-lelki problémák és sérülések széles skálájának a pozitív befolyásolására. A mozdulatok a lágy kötőszövetek mélységében történnek. Lágyak, és nem fájdalmasak. A Bowen Technika jól ismert a kötőszövetekre kifejtett kiváló hatásáról.

a Bowtech lényege: a szervezetben a kezelés során elvégzett modulatok által ingereket keltünk, melyek több vonalon jutnak el az agyba:

 • idegrendszer receptorai általi ingerület elvezetéssel
 • ún. piezo elektromosság által (a mozdulat helyén a szövetekben a nyomás hatására kialakuló elektromos töltés)
 • a kötőszövetben keltett mechanikus hullámon keresztül.

Ezek az ingerületek az agyban olyan választ váltanak ki, melyek következtében az adott pontokon  - a fasciákban (kötőszövetekben) keletkezett letapadások, keményedések, feszültségi állapotok oldódnak, ezzel helyreállítva a kötőszöveti, és ezáltal minden egyéb struktúra áteresztőképességét, átjárhatóságát. Ez az anyagcserefolyamatok, nyirokkeringés optimalizálódásához vezet, melynek keretében a működést zavaró káros anyagok, illetve méreganyagok kiválasztódnak, és kiürülnek a szervezetből.

 

Ezek a folyamatok egy relatív gyors időintervallumban játszódnak le. Nemcsak a szervi rendszereket és a mozgásszervi struktúrákat kezeli, de a szervezet minden rendszerére hatással van.

 

Kezelés megkezdése előtt egy rövid állapotfelmérés során megbeszéljük a kezelés szükségességének okait. 

A kezelt személy a kezelés ideje alatt nyugodtan, a lehető legkényelmesebb helyzetben a hasán és/vagy a hátán, esetleg oldalán egy masszázsasztalon, vagy ágyon fekszik, illetve, ha nem tud feküdni (pl. előrehaladott terhesség, vagy más speciális fizikai állapot esetén): széken ül. A kezelés jellemzően ruhában történik, néhány kivételes kezelési területet kivéve. Célszerű lezser, puha, nem feszes ruhába öltözni.

A mozdulat szekvenciák között szünetek vannak beiktatva - melyeknek óriási jelentőségük van. Ezek a szünetek szolgálnak arra, hogy a test időt kapjon, hogy a mozdulatok által keltett ingereket (és az azokra adott testi válaszokat, például enyhe izomlázat, bizsergést...) az agy feldolgozza, és beintegrálja. A módszer csendet és nyugalmat igényel, mert ezekben a  szünetekben szükséges, hogy koncentrálni tudjon a saját testére és annak reakcióira.

 

A Bowen-Technika célorientált módszer, csak azokon a területeken történik kezelés, illetve azok a mozdulatok lesznek elvégezve, amikre az adott probléma megoldásához szükség van.

A Bowen-Technika kizárja egyidejűleg manuál terápia - csontkovács, kiropraktika, akupunktúra, masszázs, stb. - igénybevételét.

A kezelések között javasolt, hogy teljen el 5-10 nap, így a kezelést  optimálisan hetente érdemes végezni.

A kezelés végén megbeszéljük a kezelés során fellépett érzeteket, hatásokat, a következő kezelésig szükséges teendőket, és a következő kezelés időpontját.


masszázs, manuálterápia, masszázs, wellness, babagondozás,terhesgondozás, immunrendszer 

Elméleti megközelítés


A Bowen mozdulatok a következő szervrendszerekre vannak hatással, melyek közreműködésével visszaállítják/helyreállítják a test  - lélek optimális működését, összhangját:

 • Vegetatív idegrendszer:
  A Bowen terápia legfontosabb ismérve, hogy a vegetatív idegrendszerre alapvető hatást fejt ki, ahol a szervezet öngyógyító mechanizmusainak irányító központja van. A vegetatív idegrendszer ellenőrzi a testfunkciók több mint 80%-át, és nagyon érzékeny külső stresszhatásokra. Napjainkban a legtöbb ember a folyamatos stressz és túlingerelt szimpatikus idegrendszeri túlsúlyban él. Gyógyulási folyamatok azonban csak akkor kezdődhetnek, amikor az Autonóm Idegrendszer paraszimpatikus módba vált át. A technika bizonyíthatóan elősegíti ezt a folyamatot. A kezelések alatt megfigyelhető, hogy egyesek igen gyorsan álomba merülnek, illetve mélyen ellazult állapotba kerülnek. Ez mutatja az átmenetet a paraszimpatikus dominancia felé egy mélyebb szinten történő stressz oldódás kíséretében. Ez talán a magyarázat arra, hogy néhány Bowen kezelés gyakran újra beindítja a felépülési folyamatot, ami a sérülésből való gyógyulás, betegség vagy műtét után elakadt.

 

 • Fascia:
  A Bowen mozdulatok a felületi kötőszövet (Fascia) szintjén történnek, és kihatással vannak a kötőszövet-ideg viszonyára, illetve izmot vagy ínszalagot mobilizálnak. A fascia központi szerepet játszik az izom koordinációban, a testtartásban és mindenhol a szervezet szerkezeti és funkcionális egységének/épségének a megőrzésében. Egy sérülést követően a fascia merevebbé válik, összehúzódik, megcsavarodik, víztartalma csökken. Egy, a Bowen kezelést követően gyakran megfigyelhető jelenség, hogy a letapadások, összenövések fellazulnak, hegesedések (a szövetekben) meglágyulnak, enyhülnek -  illetve, hogy a testtartás és mozgékonyság megjavul, mindenféle külső, erőszakos manipulatív kemény rántás, nyomás, csavarás, illetve nyújtás alkalmazása nélkül.

 • Strech (nyújtási) reflex:
  A legtöbb BOWEN mozdulat izmok eredési/tapadási helyén, illetve az izom hasánál történik, ahol az izomorsók helyezkednek el. Az izomorsók informálják az Idegrendszert az izomszövet feszültségéről feszességéről, nyúltságáról. Ezeket a receptorokat  a Bowen során a  nyújtás és az azt követő átgördítő mozdulat által stimuláljuk. Izomfájdalom, illetve izomgörcs esetén (amikor az izom egy ingerburokban van) megtörhető ez a helytelen körforgás az Idegrendszer által fogadott stimulus megváltoztatásával.

 

 • Ízületi proprioreceptorok (Golgi receptorok):
  Minden Bowen mozdulat, ami egy ízület körül-környékén van, direkt hatással van az ízületi burokra, és az ízületi szalagokra, amelyek proprioreceptorokkal gazdagon be vannak idegezve. Itt ismét az Idegrendszer fogadja a stimulust és visszahatásként, normalizálja az izületi működést, erőteljes manipuláció alkalmazása és igénye nélkül.

 

 • Trigger pontok:
  Van jópár olyan Bowen mozdulat, mely átfedésben van  a gyógymasszázsból ismert trigger pontokkal. A  kezelés folytán a pontokat Bowen mozdulattal érintve, a fájdalom csökkenését, jobb ízületi mozgathatóságot és izom koordináció megjavulását tapasztalhatjuk.

 • Akupunktúrás pontok és meridiánok:
  A legtöbb mozdulat átfedésben van akupunktúrás pontokkal és néhány tulajdonképpen egy mozdulattal keresztül halad 2-3 meridiánon. Akupunktúra gyógyászok összefüggésbe hozzák a Bowen kezelésre utaló jeleket és hatásokat a megfelelő akupunktúrás pontokkal, az akupunktúrás pulzus/válaszok azonnali változásait kommentálva a Bowen kezelést követően. E két rendszer átfedése talán a magyarázat a Bowen technika erős energetikai komponensére és belső szervi hatásaira.

 • Neurolimfatikus pontok, nyirokkeringés:
  A Bowen mozdulatok fedésben vannak neurolymphatikus reflex pontok helyével amik a nyirokrendszert szabályozzák - ezáltal erre is hatást tudnak gyakorolni.

 

 • Szegmentális viscerosomaticus spinalis reflexek:
  Ezen reflexeknek a stimulálását a legtöbb alapkezelés tartalmazza a bőr, izmok, inak kezelése által.


manuálterápia, wellness, babagondozás, terhesgondozás

A névadóról:

Thomas Ambrose Bowen (1916-1982, Geelong, Australia) egy kivételes képességekkel rendelkező, az emberi test szemléletét és kezelését illetően mély belső bölcsességgel megáldott minimalista terapeuta volt. Tudását autodidaktaként szerezte és fejlesztette, létrehozva egy egyedülálló és független kezelési rendszert, amit ma Bowen Technika néven ismerünk.

Mindössze egy évig tanult orvoslást közvetlenül a II. világháború kitörése előtt. A háború után mérnökként dolgozott a Geelongi Cementgyárban, Viktória államban, Ausztráliában.

Ezalatt az idő alatt vált nyilvánvalóvá az a képessége, hogy néhány egyszerű, könnyű mozdulattal segíteni tudott munkatársai és a környezetében lévők fizikai problémáin.
Ennek a híre szájról szájra járt, és egy idő után megszokottá vált számára hajnalig dolgozni. Emiatt nemsokára feladta cementgyári munkáját és teljes idejében manuál terapeutaként kezdett el működni.

Szerencsére az sem csökkentette érdeklődését, hogy nem voltak hivatalos tanulmányai vagy végzettsége, és hogy nem tanult egyéb manuális módszert. Mindazonáltal képes volt megoldani az emberek legkülönbözőbb egészségi problémáit és a kezeléseiért keresték is őt az ország minden részéről.

Egy 1974-es, fél éven át tartó Viktória állambeli kormány felmérés szerint, természetgyógyászati területen az egész országban neki volt a legtöbb kliense. Tom Bowen ezidőtájt rendszeresen napi 60 klienst kezelt 6 órás klinikai idejében, amihez még hozzájöttek házi látogatásai és állatokon végzett kezelései is. (A környékbeli farmerek lovait, teheneit rendszeresen kezelte).

Ezzel becsült adatként kb. 13.000 pácienst látott el egy év alatt, úgy hogy átlagban mindössze 3-szor kezelte őket. Mindezt 88%-os sikerrel! Ez minden idők egyik legjobb gyógyulási aránya, nagyon magas szám.

 

masszázsmanuálterápiamasszázswellnessbabagondozás,terhesgondozásimmunrendszer

Kismama-Bowen

A Bowen Technika - kímélő, a testet maximálisan tiszteletben tartó mivolta miatt kíválóan alkalmas  a fogamzóképesség javítására,terhesgondozásra, a gördülékeny szülés elősegítésére. A Bowen alkalmazó nem erőlteti rá az akaratát a kezelt személyre, csak készteti a testét, hogy az igyekezzen minél jobban elérni egyensúlyi állapotát.

Termékenység - fogantatás:

A gyermekáldásért nagyon sok párnak keményen meg kell küzdeni. Ennek hátterében a legkülönfélébb okok állhatnak: lelki blokkok, szervi elváltozások.

Számtalan esetben mind a férfi, mind a nő oldaláról nehezített ez a kérdés különböző testi - lelki problémák miatt. A Bowen Technika nagyszerűsége, hogy MINDKÉT FÉL problémáin képes oldani, nagy hatékonysággal segíti a szervezetben már kialakult kötőszöveti blokkok oldását, eképpen a fogantatást is.

A kezelés fájdalommentes fogásokból és nyomásokból áll, melyek sorrendje, illetve a pontok helyei meghatározottak. Nem tartalmaz erőszakos, fájdalmas nyomásokat, tekeréseket, csavarásokat, igazán kellemes. Hatására helyreáll a kötőszövetek áteresztőképessége, javul a nyirokkeringés, felgyorsulnak az anyagcsere-folyamatok, így gyorsabban ürülnek a méreganyagok. Az eredmény: pár fogás hatására a szervezet valamennyi rendszere pozitívan reagál, a stressz megszűnik; az izom - és kötőszöveti rendszer ellazul - ezáltal az idegrendszer is egyensúlyba kerül. Ez lehet az oka, hogy lelki problémák megoldása is rendszerint elindul.

Terhesgondozás:

Kismamaként (sikeres fogantatás után) újabb kihívások várnak a leendő anyukákra: a másállapottal járó hormonális változások, érzelmi hullámok, émelygés, az egyre gyarapodó súlytöbblet okozta izomfájdalmak. A terhesség előrehaladtával a gyermek nyomja a belső szerveket, a gyermek születéséhez a szülőcsatornának, a kötőszöveteknek a gyermek átengedéséhez megfelelő állapotba kell alakulni - és még sorolhatnánk.

Számtalan kismamát kezeltek már ezzel a módszerrel, és bár általában fekve történik a kezelés, a várandósok helyzetéből adódóan ülve, akár néhány perc alatt elvégezhető, és azonnal enyhülést ad.

A magzat számára a legtöbb, amit az édesanyja nyújthat, ha nyugodt 9 hónapot biztosít a fejlődéshez. Ám minden lelki megterhelés nyomot hagy a testben is, a lelki feszültség testi (kötőszöveti) feszültséget okoz. Hiába jut túl valaki az érzelmi viharokon, a kötőszövetnek nincsen lelke - oda fizikai segítség szükséges a feszültség kioldásához.

Az Angol Szülészek Társasága elismeri a Bowen-technikát, és brillánsnak tartja újszülöttek és a várandós anyukák számára is. A Bowtech egy igazi klinikai munkaeszköz, ami kizárólagos és kiegészítő kezelésként is sikerrel alkalmazható más gyógyászati kezelések mellett.

A fogások többnyire enyhe nyomással a bőrön (ruházaton) keresztül, a felső kötőszövet szintjén történnek. A mozdulatok közötti szünetek nagyon fontosak a fogadott impulzusok feldolgozása miatt. Ezek az ingerek teszik lehetővé, hogy a test saját magát harmonikus állapotba hozza. Akkor is hat, ha a kezelt személy nem hisz benne, de optimális hatás a nyitott hozzáállással érhető el.

Szülés után:

       

Maga a születés mind az édesanyának, mind a magzatnak óriási munka, nagy fizikai és lelki igénybevétel. Rendkívül fontos, hogy a szülés folyamata közben az anya és gyermeke között összhang legyen - ebben is lehet Bowennel közreműködni.

Szülés után nem csak a kisbabát, az anyát is segíteni kell az új állapothoz való alkalmazkodásban (szövetek visszarendeződése, tejelválasztás, esetleges gátseb kezelése, stresszoldás, a magabiztosság visszanyerése...)

A Bowen technika nem csak az izomzatra van hatással, hanem a kötőszöveti struktúrákat, az idegeket és a belső szerveket is stimulálja. Javul a vér- és nyirokkeringés, segít a tápanyagfelvételben, és a méregtelenítés hatásfoka is javul.


Bowen Technika kisbabáknak

A kisgyermekek és babák kezelése egyszerűbb és gyorsabb, mint a felnőtteké. A gyermek a szülő ölében, hasán foglal helyet, illetve a masszázsasztalon (az édesanyjával testi kontaktusban maradva), ha a kicsinek arra van igénye. A kezelésre így kerül sor, összhangban a baba igényeivel.

       

A kezelés főbb alkalmazási területei:

Hasmenés, asztmás tünetek, nyugtalanság, evési gondok, hányás (visszabukás), fogzás.

Egy kiemelt terület a nyaki restrikció, azaz nyaki mozgásbeszűkülési probléma, melynek időbeni felismerése fontos a baba /kisgyermek egészséges fejlődése szempontjából.

A gyermek számára a születés egy óriási megterhelés -  nagy igénybevételnek van kitéve, gyakran sokként éri a születés módja, időtartama. Ilyen esetekben rendkívül fontos a baba testét, és ezen keresztül a lelkét is stresszmentesíteni, megnyugtatni.

Gyakran megfigyelhető, hogy nem csak újszülötteken, hanem akár több éves kisgyermeken is fellelhetőek ezeknek a születési traumáknak a nyomai. Ezeket a beszerzett születési sérüléseket minél hamarabb célszerű kioldani. Oldás során az életfolyamatok normalizálódása figyelhető meg - a kisbaba megnyugszik, láthatóan megkönnyebbül.

Ugyanilyen fontos az édesanyában is oldani a szülés során elszenvedett fizikai és lelki sérüléseket, hogy kisbabájával kapcsolata harmonikussá váljon, az összhang tökéletessé fejlődhessen közöttük.

Képgaléria:

Haladó BOWEN Diploma
Haladó BOWEN Diploma
Diploma
Diploma
Honlap készítés